OLED vs ULED: Tehnologia TV explicată
În cazul în care toate tehnologiile diferite cu privire la televizoare vă cam încurcă, rămâneți calmi: iată un conținut preliminar privind diferențele a două dintre cele mai mari tehnologii TV despre care cel mai probabil ați auzit deja.
În prezent, intrați într-un magazin de electronice și vedeți o cantitate amețitoare de televizoare diferite prezentate. Când vă doriți să cumpărați cel mai bun televizor pentru locuința dvs, poate fi o experiență copleșitoare să încercați să vă gândiți la tot ceea ce este la ofertă.
Două dintre tehnologiile despre care veți auzi sunt OLED și ULED. Deși sună similar, există multe diferențe fundamentale între acestea. Să aruncăm o privire la ce înseamnă cei doi termeni și, cel mai important, la ce se referă când vine vorba de instalarea divertismentului în locuința dumneavoastră!
OLED
Dacă vreodată sunteți invitați la o seară de trivia sau doar vreți să vă lăudați în bar din când în când, atunci OLED înseamnă Organic Light-Emitting Diode (Led organic). Este o tehnologie foarte diferită de Televizoarele LED sau LCD. Fiecare pixel al unui Televizor OLED furnizează propria iluminare și poate fi oprit și pornit individual, în timp ce un Televizor LED necesită o lumină de fundal. Acest aspect aduce câteva beneficii pentru OLED când vine vorba de imaginile de pe televizor.
Cel mai negru ton de negru
Unul dintre cele mai mari avantaje când vine vorba de OLED și cel pe care îl veți vedea menționat cel mai des, este modul în care un OLED poate reproduce culoarea negru pe ecran. Deoarece fiecare pixel poate fi oprit, obțineți un negru real, în timp ce Televizorul LED trebuie să scadă luminozitatea pentru a obține același efect (mai multe despre aceasta mai târziu). Asta mai înseamnă și că Televizoarele OLED au o rată de contrast extraordinară, care este doar un mod mai elegant de a vorbi despre diferența dintre cât de strălucitor și cât de întunecat poate fi un televizor.
Necesită multă energie
Pe de altă parte, există câteva situații în care OLED nu funcționează la fel de bine ca LED. Luminozitatea este una dintre acestea. În timp ce contrastul pe OLED este impresionant, nu se poate compara cu luminozitatea brută de care sunt capabile panourile LED. Dacă sunteți atenți la consumul de electricitate, atunci OLED vă poate provoca uimire când vă vine factura — Televizoarele OLED folosesc un pic mai multă energie decât contrapărțile lor. La final, investiția inițială nu este ieftină sau cel puțin nu la fel de ieftină ca prețurile televizoarelor cu care suntem obișnuiți în prezent.
ULED
Atunci ce este ULED? Spre deosebire de OLED, nu este chiar o tehnologie unică. ULED, sau Ultra LED, este termenul pe care Hisense îl folosește pentru o colecție de 20 de patente diferite din patru zone cheie: Ultra Wide Colour Gamut, Ultra Local Dimming, Ultra 4K Resolution și Ultra Smooth Motion Rate. Așa cum ne sugerează și numele, aceasta este o tehnologie de Televizor LED, însă acele patente proprietare lucrează împreună pentru a îmbunătăți experiența de vizionare la domiciliu.
Culoare
Televizoarele ULED au o paletă largă și sunt capabile să reproducă o gamă foarte largă de culori pentru imagini care arată mai luminoase și mai detaliate. Fără a intra în subiectul tehnologiei și fără a menționa prea multe cifre, cerințele actuale din industrie pentru standardul Ultra HD Premium necesită ca un televizor să poată afișa 90% din culorile definite de ceva care se numește DCI-P3 — Televizorul ULED U7A poate afișa 99,98%.
Dimming
Așa cum am menționat anterior, OLED obține tonuri de negru prin simpla oprire a pixelilor. ULED folosește un element denumit dimare locală. Panoul de pe U7A este împărțit în mai multe zone diferite, fiecare dintre acestea poate fi dimată și luminată independent de celelalte. Acest lucru permite o gamă de contrast foarte bună, precum și detalii extraordinare când vine vorba de umbre.
Rezoluție
Toate Televizoarele ULED au 4K Ultra High-Definition în materie de rezoluția ecranului. Este vorba de o rezoluție de 3840 x 2160 (uneori denumită 2160p). Asta înseamnă de 4 ori numărul de pixeli comparativ cu un Televizor Full HD. Cu conținutul 4K potrivit, aceasta înseamnă o imagine mai clară și mai detaliată pe care nu ați mai văzut-o până acum. OLED nu are o rezoluție specifică legată de tehnologie — am observat recent la ambele Televizoare 4K și Full HD OLED.
Mișcare
Televizoarele ULED folosesc un sistem denumit UltraSmooth Motion, care este practic un algoritm inteligent pentru ca televizorul să creeze și să insereze cadre într-un video, obținând tranziții mai ușoare. Acest aspect se combină cu un element denumit Blacklight Scanning, iar rezultatul final este că filmele dvs. de acțiune nu arată încețoșate și obiectele mai luminoase se pot mișca prin fundaluri întunecate fără a da acel efect de „halo” care distrage.
Acestea sunt doar elemente de suprafață când vine vorba de
OLED și
ULED — există o mulțime de vrăjitorii foarte inteligente, de înaltă tehnologie integrate în ambele. Însă, sperăm că atunci când vă căutați următorul televizor, veți avea la dispoziție ceva mai multe cunoștințe în materie de lumea în rapidă mișcare a tehnologiei TV.
MAI MULT DECÂT LASER
Hisense, lider global în tehnologiile de afișare, a dezvoltat o nouă serie de Televizoare Laser 4K, ce poate transforma felul în care iubim, creăm și ne distrăm.
De asemenea, puteți citi: